open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Головуючий у 1 інстанції - Русанова Т.Т.

Суддя -доповідач - Радіонова О.О.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2011 року справа №2а-847/11/1216 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Радіонової О.О.

суддів Компанієць І.Д. , Горбенко К.П.

розглянувши у письмовому Управління Пенсійного фонду України

провадженні апеляційну скаргу в м. Первомайську Луганської області

на постанову Первомайського міського суду Луганської області

від 24 червня 2011 року

по адміністративній справі № 2а-847/11/1216

за позовом ОСОБА_2

до Управління Пенсійного фонду України

в м. Первомайську Луганської області

про визнання дій протиправними та зобов’язання здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії,-

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_2 звернулася до Первомайського міського суду Луганської області з позовом до Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області про визнання дій протиправними та зобов’язання сплатити недоплачену, як дитині війни, щомісячну державну соціальну допомогу з 01 січня 2010 року (арк. спр. 2-5).

Постановою Первомайського міського суду Луганської області від 24 червня 2011 року позовні вимоги задоволені частково, визнана неправомірною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_2 державної соціальної допомоги, як дитині війни, зобов’язано Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області здійснити нарахування та виплату на користь ОСОБА_2 підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком, як дитині війни за період з 18 листопада 2010 року відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» № 2195- IV від 18.11.2004 року з урахуванням виплачених сум за цей період (арк. спр. 17-18).

В обґрунтування прийнятого рішення суд першої інстанції зазначив, що Закон України «Про соціальний захист дітей війни» від 18 листопада 2004 року, що набрав чинності 01 січня 2006 року, відповідно до статті 6 якого дітям війни, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30% мінімальної пенсії за віком, натепер є чинним і діє.

15 липня 2011 року Первомайським міським судом Луганської області прийнято додаткову постанову по вказаній справі, якою визначено термін задоволення позовних вимог «по 18 червня 2011 року».

Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі (арк. спр. 22-23).

В апеляційній скарзі скаржник посилається на те, що підстав для застосування мінімального розміру пенсії, передбаченого статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для визначення розміру підвищення пенсії відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» немає.

Під час розгляду справи відповідно до вимог статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України судом першої інстанції застосовано скорочене провадження, тому керуючись пунктом 3 частини 8 цієї статті судова колегія ухвалила здійснити апеляційний розгляд справи у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Колегія суддів, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.

Позивач відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» має правовий статус «дитина війни», що підтверджується пенсійним посвідченням (арк. спр. 6-10).

Позивач звернувся до відповідача з заявою про виплату доплати як «дитині війни», проте листом від 16 травня 2011 року відповідачем було відмовлено у підвищенні пенсії (арк. спр. 12).

Відповідно до статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Кодексом адміністративного судочинства України, Законом України від 18 листопада 2004 року № 2195-4 «Про соціальний захист дітей війни» (далі – Закон №2195-4).

Згідно з пунктом 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” , який набрав чинності з 01 січня 2006 року, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Колегія суддів погоджує висновок суду першої інстанції про те, що відповідач повинен був здійснити нарахування та виплату позивачу підвищення до пенсії відповідно до наведеної норми закону, але цього не здійснював.

Статтею 7 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" передбачено, що фінансове забезпечення соціальних гарантій, передбачених зазначеним законом, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України.

Відсутність коштів для забезпечення виплат зазначеного підвищення до пенсії позивачу не є підставою для невиконання Пенсійним фондом України своїх зобов’язань, встановлених статтею 6 Закону № 2195-4.

Відповідно до статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи та постанова прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування постанови суду не вбачається.

Керуючись статтею 19 Конституції України, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», статтями 2, 24, 160, 167, 184, 195, 197, пунктом 1 статті 198, статтею 200, частиною 1 статті 205, статтею 206 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області на постанову Первомайського міського суду Луганської області від 24 червня 2011 року у адміністративній справі № 2а-847/11/1216 - залишити без задоволення.

Постанову Первомайського міського суду Луганської області від 24 червня 2011 року у адміністративній справі № 2а-847/11/1216 за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області про визнання дій неправомірними та зобов’язання сплатити недоплачену, як дитині війни, щомісячну державну соціальну допомогу – залишити без змін.

Ухвала складена та підписана колегією суддів 09 грудня 2011 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.О.Радіонова

Судді І.Д. Компанієць

К.П.Горбенко

Джерело: ЄДРСР 22544398
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку