open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
40/184-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


"29" вересня 2008 р. Справа № 40/184-08

вх. № 7042/4-40


Суддя господарського суду

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Андрухе Б.С., дов. № 15 від 29.09.2008 року відповідача - не з*явився

розглянувши справу за позовом Автогаражного кооператива "Велозаводська", м. Харків

до Харківської міської ради, м. Харків

про визнання права власності


ВСТАНОВИВ:


Розглядається позовна вимога про визнання права власності на частину будівлю літ. "А-2" загальною площею 135,4 кв.м. по вул. Велозаводський, 33 во Фрунзенському районі м. Харкова за Автогаражним кооперативом "Велозаводська".

Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги і просить їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з*явився, відзив на позовну заяву суду не надав, про день і час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Справу розглянуто за наявними в ній матеріалами в порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Згідно індивідуально розробленого проекту Автогаражним кооперативом "Велозаводська" позивачем, протягом 1991 року власними силами та за власні кошти було побудовано автомайстерню літ. „А-2" загальною площею 374,5 кв.м в Фрунзенському районі м. Харкова.

На підставі рішення господарського суду від 16 грудня 2003 року по справі № 40/594-03 за позивачем визнано право власності на 47% площі 374,5 кв.м. Таким чином, за Автогаражним кооперативом "Велозаводська" закріплено площа 135,4 кв.м авторемонтних майстерень.

У відповідності до технічних паспортів, розроблених Комунальним підприємством „Харківське міське бюро nехнічної інвентаризації" від 13 травня 1998 року Автогаражний кооператив „Велозаводська" є власником частини авто майстерні літ. „А-2" загальною площею 375,5 кв.м.

Дана нежитлова будівля літ. „А-2„ відповідає усім будівельним нормам та вимогам, що встановлені діючим законодавством України.




На теперішній час будівництво на вищезазначеному об'єкті закінчилося, тому вищезазначена будівля є таким, що здано в експлуатацію та відповідає всім екологічним, санітарним, пожежним та будівельним нормам та вимогам, що встановлені діючим законодавством України.

Згідно статті 320 та статті 331 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно в підприємницькій та іншій, не забороненій законом, без отримання згоди інших осіб та право власності на новостворене майно виникає з моменту закінчення будівництва. Однак, відповідно до статті 182 Цивільного кодексу України передбачена обов'язкова державна реєстрація права власності на новостворене майно, яке може виникнути тільки з моменту його державної реєстрації або за рішенням суду.

Оформлення права власності на новостворене нерухоме майно проводиться з видачею свідоцтва на право власності місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

При усному звертанні до Харківської міської ради Харківської області з проханням видати позивачу свідоцтва на право власності на новостворені об'єкти нерухомого майна позивачу було відмовлено з посиланням на недотримання вимог пункту 6.1. „Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно" затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року №7/5 в редакції наказу від 28 січня 2003 року за №6/5

Згідно статті 41 Конституції України та статті 321 Цивільного кодексу України право приватної власності є непорушним і ніхто не може протиправно бути обмеженим в реалізації свого права власності.

Згідно статті 325 Цивільного кодексу України суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи, які можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно за законом не можуть їм належати.

Згідно частини 2 статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до частини 1 статті 331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво (стаття 376 Цивільного кодексу України).

У відповідності до пункту 1.3. Тимчасового положення - державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

Отже, Автогаражному кооперативу „Велозаводська" для реєстрації права власності на вищезазначену автомайстерню, розташовану по вул. Велозаводській 33. в Фрунзенському районі м. Харкова, необхідно отримати правовстановлюючий документ, який би засвідчував право власності на вищевказані об'єкти нерухомості. Так, відповідно до пункту 10 Додатку 1 „Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції від 07 лютого 2002 року № 7/5 (у редакції наказу від 28 січня 2003 року № 6/5) одним з таких документів є рішення суду про визнання права власності на нерухоме майно.

В свою чергу відповідач відмовляючи в видачі свідоцтва на право власності на нерухоме майно за адресою м. Харків вул. Велозаводська 33, тим самим обмежує право власності позивача на вищезазначені об'єкти нерухомого майна.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.





Приймаючи до уваги, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судових витрат, суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 320, 328, 331, 392 Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 47, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -


ВИРІШИВ:


Позовні вимоги задовольнити.

Визнати право власності на частину будівлю літ. "А-2" загальною площею 135,4 кв.м. по вул. Велозаводський, 33 во Фрунзенському районі м. Харкова за Автогаражним кооперативом "Велозаводська" (61003, м. Харків, вул. Велозаводська, 33, код 23004153).


Повний текст рішення підписаний 03.10.2008 року.


Суддя

Джерело: ЄДРСР 2114700
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку