open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2-а-0117-5121/11

ПОСТАНОВА

Іменем України

"22" квітня 2011 р. м. Саки

Суддя Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Смолій А.М., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Сакському районі АР Крим про зобов’язання вчинення дій, пов’язаних з виплатою підвищеної пенсії,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2011 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача про зобов'язання провести нарахування та стягнення недоплаченої підвищеної пенсії з моменту звернення до суду за попередні шість місяців та зобов’язання виконувати нарахування підвищеної пенсії та забезпечити її виплату у 2011 році. Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачка є пенсіонером за віком та має пільги, встановлені ст. 6 ЗУ «Про соціальній захист дітей війни».

Відповідно до вимог ч.4 ст.1832 КАС України сторони в судове засідання не викликалися.

Представник відповідача направив до суду письмові заперечення у яких зазначав, що позивачу підвищена пенсія виплачується у розмірі встановленому законами України про державний бюджет України та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України. Крім того, позивачка пропустила встановлений законом шестимісячний строк для звернення до адміністративного суду з позовом.

Суд дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.ст. 21, 22 Конституції України права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Зміст та обсяг прав і свобод людини при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не може бути звужений.

Відповідно до ст. 1 ЗУ „Про соціальний захист дітей війни» дитина війни - особа, яка є громадянином України, та якій на час закінчення Другої світової війни (02 вересня 1945 року) було менше 18 років.

З матеріалів справи слідує, що позивачка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 року, отримує пенсію за віком. На час закінчення Другої світової війни їй було менше 18 років, тому віднесена до категорії осіб, визнаних дітьми війни.

Статтею 6 ЗУ „Про соціальний захист дітей війни” визначено, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 % мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до ч.1 ст. 28 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Згідно з п.3 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1261 від 24 жовтня 2007 року до основних засад Пенсійного фонду України відноситься, зокрема, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплат пенсій та інших виплат, які здійснюються за рахунок коштів Пенсійного Фонду.

Зважаючи на викладене, саме відповідач повинен нараховувати та виплачувати спірну надбавку. Відсутність бюджетних коштів для підвищення пенсії не може бути підставою для відмови в задоволенні позовних вимог.

З приводу визначення кінцевого строку захисту прав ОСОБА_1 на думку суду, він має бути визначений датою прийняття рішення по суті у даній справі, оскільки визнання бездіяльності або дій відповідача наперед та зобов’язання його вичинити певні дії з приводу нарахування та виплати підвищеної пенсії в майбутньому не ґрунтуються на Законі, тому що суд наперед не може визнати протиправними рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Таким чином, виходячи із системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню.

Відповідно з ч. 3 ст. 162 КАС України суд може прийняти іншу постанову, яка б гарантувала дотримання і захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб’єктів у сфері публічно-правових відносини від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що захистити права ОСОБА_1 можливо тільки шляхом зобов’язання відповідача провести перерахунок та виплатити спірну допомогу в межах строку встановленого для звернення до суду.

На підставі викладеного, відповідно до ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни», керуючись ст.ст. 6, 8, 9, 70-72 , 86, 99, 100, 158-163, 167,183-2 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України у Сакському районі АР Крим провести перерахунок та виплатити ОСОБА_1 пенсію з розрахунку її підвищення на тридцять відсотків мінімальної пенсії за віком у відповідності зі ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» та ст. 28 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за період з 05 жовтня 2010 року по 22 квітня 2011 року з урахуванням проведених раніше виплат.

У задоволені позову про зобов’язання виконувати нарахування підвищеної пенсії та забезпечення її виплати з 23 квітня 2011 року ОСОБА_1 відмовити.

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 3,40 грн..

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Смолій А. М.

Джерело: ЄДРСР 15180805
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку