open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 2- 5568\2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

21 вересня 2010 року

Сніжнянський міський суд Донецької області

в складі :

головуючого судді Радченка В.Є

при секретарі Камашевій С.В.

з участю:

позивача ОСОБА_1

представниці відповідача Позніченко М.В (не з*явил.)

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м. Сніжне Донецької області про визнання неправомірними дій в проведенні перерахунку пенсії з 01.04.2010 року згідно з нормами Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з урахуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2007 рік, про зобовязання провести перерахунок призначеної йому пенсії за віком з 01.04.2010 року відповідно до частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з урахуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2009 рік, про зобовязання сплатити різницю між призначеною і фактично сплаченою пенсією, починаючи з 01.04.2010 року -

В С Т А Н О В И В:

Позивач 03.08.2010 р. звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в м. Сніжне Донецької області про визнання неправомірними дій та про зобов*язання провести перерахунок пенсії. Позов мотивував тим, що з 23.04.2002 р. йому була призначена пенсія за віком. Після призначення пенсії він відпрацював два повних років. З квітня 2010 рж. йому був зроблений перерахунок пенсії, але перерахунок пенсії був зроблений із середньої заробітної плати за 2007 рік, замість 2009 року. Тому просить забов*язати відповідача перерахувати йому пенсію відповідно до закону з застосуванням показника середньої заробітної плати за 2009 рік.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги в повному обсязі. Надав пояснення, аналогічні викладеним в позові. Просив задовольнити позов.

В судове засідання представниця відповідача не зявилася. Про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Згідно з наданих письмових заперечень по справі- відповідач не визнає позов, оскільки рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. зміни до ст.40, 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» в частині визначення показника заробітної плати та порядку проведення перерахунку пенсії, були визнані неконституційнисми, а рішення відносно відновлення дії зазначеної норми в попередній редакції не приймалось. Згідно сумісного листа Мінпраці та соцполітики України та Пенсійного фонду України від 11.03.2009 р. «до законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати… в 2009 році перерахунки пенсій за ст. 42 вищезазначеного Закону проводяться з використанням показника заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україні… за 2007 рік (1197 грн. 91 коп.)

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов є необґрунтованим та не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач знаходиться на обліку в УПФУ в м. Сніжне, отримує пенсію за віком з 23.04.2002 р. і після її призначення продовжує працювати.

13 квітня 2010 року позивач звернувся до відповідача з заявою про перерахунок пенсії за стажем та заробітком відповідно до вимог частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», який був проведений відповідачем з 01 квітня 2010 року по стажу та заробітній платі з врахуванням страхового стажу після останнього перерахунку пенсії відповідно з ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок проведено з застосуванням показника заробітної плати у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якого сплачені страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії, за 2007 рік, який складає 1 197 грн. 91 коп.

На заяву до відповідача про перерахунок пенсії відповідно до частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з застосуванням показника заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якого сплачені страхові внески, за 2009 рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії позивач отримав відмову (лист від 28 липня 2010 року (а.с. 7).

З викладеними в позовній заяві доводами позивача погодитися не можливо.

Відповідно до частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніш як через два роки після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону.

Згідно підпункту «б» підпункту 10 пункту 35 розділу II «Внесення змін до деяких законодавчих актів України» Закону України від 28.12.2007 року N 107-VI «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» частина 4 статті 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» була викладена в новій редакції: «У разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно із абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше як через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер, продовжуючи працювати, набув стажу, достатнього для призначення пенсії відповідно до частини першої статті 28 цього Закону, то за заявою пенсіонера провадиться відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу минуло після призначення пенсії при неповному стажі, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї частини, здійснюється не раніше дня, наступного за днем, по який обчислено страховий стаж при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії».

Проте, рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008 зміни, внесені підпунктом «б» підпункту 10 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 року N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними).

Починаючи з 22 травня 2008 року і на час звернення позивача до відповідача з заявою про перерахунок пенсії діяла редакція частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» в редакції Закону від 09.07.2003 року № 1058-IV, яка не містить в собі вимоги при перерахунку пенсії застосовувати показник середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Тобто редакція Закону, на який послався суд першої інстанції, станом на час звернення позивача за перерахунком пенсії була визнана неконституційною і не була чинною, а тому суд не має правових підстав для її застосування і для задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 209, 212, 213 ,214, 215 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м. Сніжне Донецької області про визнання неправомірними дій в проведенні перерахунку пенсії з 01.04.2010 року згідно з нормами Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з урахуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2007 рік, про зобовязання провести перерахунок призначеної йому пенсії за віком з 01.04.2010 року відповідно до частини 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з урахуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2009 рік, про зобовязання сплатити різницю між призначеною і фактично сплаченою пенсією, починаючи з 01.04.2010 року - відмовити.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено сторонами, іншими особами, які беруть участь у справі, а також особами, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обовязки до Апеляційного суду Донецької області через Сніжнянський міський суд. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий :

Джерело: ЄДРСР 12113960
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку