open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 599/133/24

Номер провадження 3/599/45/2024

ПОСТАНОВА

Іменем України

"02" лютого 2024 р. суддя Зборівського районного суду Тернопільської області Снігурський В.В., розглянувши матеріали, які надійшли від Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає: АДРЕСА_1 , за ч.1ст.164-16 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

до суду поступили адміністративні матеріали, згідно яких ОСОБА_1 18 січня 2024 року близько 18 год. 00 хв., в с.Плесківці по вул.Центральна Тернопільського району Тернопільської області, здійснив продаж розведеного спирту в пластиковій пляшці ємкістю 1 л за кошти в сумі 120 грн., чим порушив вимоги Закону України «Про державне регулювання, виробництво і обіг спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах і пального», за що передбачена відповідальність за ч. 1 ст.164-16 КУпАП.

Дані обставини стверджуються протоколом про адміністративне правопорушення ВАД №364839 від 19 січня 2024 року.

Згідно ч.1 ст. 164 16 КУпАП передбачено відповідальність за зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України.

З огляду на вказані норми закону вбачається, що об`єктива сторона правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 164 16 КУпАП, має декілька окремих складів з відповідними кваліфікуючими ознаками та спеціальний суб`єкт.

Зі змісту ст.42 Господарського кодексу України, господарська діяльність, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Для встановлення в діях особи складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 164 16 КУпАП, необхідно встановити характеризуючі ознаки підприємницької діяльності, основними з яких є: самостійність, ініціативність та систематичність.

Пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» № 3 від 25 квітня 2003 року передбачено, що під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб`єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності з числа тих, що підлягають ліцензуванню, слід розуміти діяльність фізичної особи, пов`язану із виробництвом чи реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг з метою отримання прибутку, яка містить ознаки підприємницької, тобто провадиться зазначеною особою безпосередньо самостійно, систематично (не менше ніж три рази протягом одного календарного року) і на власний ризик.

Отже необхідною ознакою господарської діяльності є її систематичність, виконання на професійній основі, а саме вчинення три і більше разів та отримання за це суттєвого прибутку.

Таким чином, істотною ознакою адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 164 16 КУпАП, є не тільки факт надання послуг за винагороду, а систематичний характер таких дій, їх самостійний та ініціативний характер та отримання за це суттєвого прибутку, що і становить суть господарської діяльності.

Тому слід врахувати характер вчиненого правопорушення та обставини справи, а саме: не надано доказів систематичної підприємницької діяльності та отримання за це суттєвого прибутку, а також не надано доказів, що було здійснено продаж саме спирту.

Відповідно до ч.2 ст.251 КУпАП обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення.

Враховуючи вказані обставини, вважаю, що в даному випадку порушення є малозначним, тому ОСОБА_1 слід звільнити від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

За умовами ч.2 ст.284 Кодексу України про адміністративні правопорушення при оголошенні усного зауваження виноситься постанова про закриття справи.

Керуючись ст.ст. 22, 283-285 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.164-16 КУпАП, звільнити його від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення та оголосити усне зауваження.

Провадження усправі пропритягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ознаками ч.1 ст.164-16 КУпАП закрити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником протягом десяти днів з дня винесення постанови, шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя Зборівського

районного суду В. В. Снігурський

Джерело: ЄДРСР 116715724
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку