open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/301/23 2-о/335/22/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2022 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Стеценка А.В., за участю секретаря Резніченко Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Вознесенівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), призначено судове засідання, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

10.01.2023 ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Бахмут Донецької області під час виконання ним обов`язків військової служби.

Ухвалою судді від 10.01.2023 заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду, відкрито провадження в справі, залучено до участі в справі у якості заінтересованої особи Вознесенівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), призначено судове засідання.

Заявник в судове засідання не з`явилася, подавши заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій просила заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, подавши до суду заяву про розгляд заяви за відсутності представника Вознесенівського відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відповідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось через неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Суд, розглянувши заяву та додані до неї матеріали, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши надані заявником докази, доходить висновку, що вимоги заявника підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, - не пізніше п`яти днів. Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до роз`яснень, даних в п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , взята на облік як внутрішньо переміщена особа за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією довідки переселенця із застосунку «Дія»(а.с. 7).

Факт родинних відносин між заявником та ОСОБА_2 , факт смерті якого заявник просить суд встановити, підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 22.11.2022, виданого повторно Олександрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), місце державної реєстрації Відділ реєстрації актів цивільного стану Великолепетиського районного управління юстиції Херсонської області, актовий запис № 25 від 25.02.1993, на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та копією свідоцтва про народження від 20.06.1997, виданого В. Лепетинським відділом запису актів громадянського стану Херсонської області, актовий запис № 9, на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , де їх батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с. 5,9).

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 12.09.2015 Міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції, актовий запис № 1174, гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , змінила прізвище на « ОСОБА_6 » (а.с. 6).

Як вбачається з повідомлення про смерть від 21.11.2022 № СЗ/7217, солдат ОСОБА_2 , навідник 2 штурмового відділення 3 штурмового взводу 3 штурмової роти, призваний на військову службу 03.11.2022 до військової частини НОМЕР_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , загинув ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Бахмут Донецької області (а.с. 23).

Відповідно до акту про настання смерті солдата ОСОБА_2 від 17.11.2022 № 1033 ОСОБА_2 загинув під час бойового затінення 3 штурмової роти військової частини НОМЕР_3 зі збройними силами російської федерації в районі населеного пункту Бахмут Донецької області, внаслідок вибуху артилерійського снаряду отримав осколкове поранення тулубу несумісне з життям. Внаслідок активного ведення бойових дій, а саме шквального ведення вогню зі сторони противника, евакуація тіла ОСОБА_2 неможлива (а.с. 24).

Відповідно до витягу з наказу командира військової частини НОМЕР_3 «Про результати службового розслідування за фактом загибелі солдата ОСОБА_2 » від 05.12.2022 № 111, в ході службового розслідування встановлено, що загибель солдата ОСОБА_2 , не пов`язана з вчиненням злочину чи адміністративного правопорушення та не є наслідком вчинення дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп`яніння або навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження. Смертельне поранення військовослужбовцем отримано під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку збройних сил російської федерації на території Донецької області (а.с. 25).

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і визначає датою його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 та місцем смерті: м. Бахмут Донецької області.

Відповідно ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Відповідно ч.5 ст.317 ЦПК України копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Згідно ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №75 від 25.04.2022 року Бахмутська міська територіальна громада входить до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточені (блокуванні) станом на 23.11.2022 року.

Беручи до уваги те, що тіло загиблого ОСОБА_2 не було евакуйоване, тому отримати лікарське свідоцтво про смерть, яке є підставою для реєстрації даного юридичного факту у передбачений законом спосіб неможливо, у заявника відсутня будь-яка інша можливість у позасудовому порядку вирішити питання щодо юридичного оформлення факту смерті свого брата, то суд доходить висновку про задоволення заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме смерті ОСОБА_2 під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку збройних сил російської федерації на території Донецької області, що надасть їй можливість отримати свідоцтво про його смерть у відповідному органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Керуючись ст.ст. 19, 76-83, 247, 264-265, 268, 293, 315-317, 319, 354 ЦПК України, ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Вознесенівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Катеринівка Великолепетиського району Херсонської області, громадянин України, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Бахмут Донецької області.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Повне рішення складено 16.01.2023.

Суддя А.В. Стеценко

Джерело: ЄДРСР 108427830
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку