open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №22ц-4487 Головуючий 1 інстанції Шульженко Л.Б.

Категорія - 26 Доповідач Алексеев А.В.

УХВАЛА

Іменем України

З червня 2009 року Апеляційний суд Донецької області в складі:

Головуючого - Новосядлої В.М. Суддів - Алексеева А.В., Шамрило Л.Г.

При секретарі - Алексєєвій Г.Є.

З участю представника відповідача Тимощук Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Донецьку цивільну справу за апеляційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Єнакієве на рішення Єнакіївського міського суду Донецької області від 25 березня 2009 року по справі за позовом ОСОБА_2 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Єнакієве про відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Єнакіївського міського суду Донецької області від 25 березня 2009 року частково задоволені позовні вимоги, стягнуто на користь позивача з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Єнакієве у відшкодування моральної шкоди 18000 гривень.

В апеляційній скарзі відповідач просить скасувати рішення суду та постановити нове рішення по справі, яким відмовити у задоволенні позовних вимог. Вважає, що рішення суду постановлено з порушенням вимог матеріального права, судом не враховано, що положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», які передбачали право потерпілого на відшкодування моральної шкоди втратили чинність з 20 березня 2007 року. Пунктом 22 статті 71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» та підпунктом 2 статті 44 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» було зупинено дію вищезазначеного Закону в частині відшкодування моральної шкоди, незалежно від часу настання страхового випадку. Крім того, відповідач вважає, що для встановлення факту заподіяння моральної шкоди по справі необхідно було призначити медико-соціальну експертизу, позивачем не надано доказів заподіяння моральної шкоди, відсутня вина відповідача у заподіянні позивачу шкоди. Судом не надана оцінка доказам, наданим відповідачем.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач працював на вугільних підприємствах та йому висновком МСЕК від 9 листопада 2004 року вперш встановлено 60% втрати професійної працездатності у зв'язку із професійним захворюванням коніотуберкульозом.

Апеляційний суд, заслухавши доповідача, представника відповідача, який підтримав доводи апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга відповідача підлягає відхиленню, рішення суду підлягає залишенню без змін, з таких підстав.

Суд першої інстанції дійшов до обгрунтованого висновку про те, що правовідносини, які виникли між сторонами, регулюються Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Згідно підпункту «є» пункту 1 статті 21 та частини 3 статті 28 зазначеного Закону, в редакції яка діяла на час виникнення страхового випадку, у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування у встановленому законодавством порядку зобов'язаний виплатити потерпілому грошову суму за моральну шкоду за наявності факту заподіяння йому цієї шкоди. Зазначені норми не містять будь яких інших додаткових умов щодо відшкодування шкоди.

З матеріалів справи вбачається, що позивач тривалий час працював на вугільних підприємствах та висновком МСЕК від 9 листопада 2004 року позивачу вперш встановлено 60 % втрати професійної працездатності у зв'язку із професійними захворюваннями коніотуберкульозом, а також третю групу інвалідності.

За встановлених обставин суд першої інстанції дійшов до обґрунтованого висновку про те, що позивачу було заподіяно моральну шкоду в наслідок отримання професійного захворювання, яке спричинило втрату позивачем 60% професійної працездатності, та вірно визначив розмір відшкодування шкоди, виходячи з обставин справи.

Доводи апеляційної скарги стосовно того, що дія зазначених положень Закону припинена, не заслуговують на увагу, оскільки статтею 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили у часі, крім випадків коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Позивачу було встановлено вперш стійку втрату професійної працездатності під час дії зазначених положень Закону, які передбачали можливість відшкодування моральної шкоди відповідачем, а тому посилання відповідача на норми Закону, які припинили зазначенні положення, є безпідставними.

Інші доводи апеляційної скарги також не впливають на правильні по суті правові висновки суду першої інстанції.

Зважаючи на вищевикладене, відповідно до вимог статті 308 ЦПК України, апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу як безпідставну, рішення суду залишає без змін, як ухвалене з дотримання вимог матеріального та процесуального права. Керуючись ст. ст. 307, 308, 314, 315 ЦПК України, апеляційний суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Єнакієве відхилити.

Рішення Єнакіївського міського суду Донецької області від 25 березня 2009 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного суду України протягом двох місяців після набрання нею законної сили.

Джерело: ЄДРСР 10759376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку