open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
15/336ад

ГОСПОДАРСЬКИЙ
СУД
Луганської області

91016, м.Луганськ
пл.Героїв ВВВ 3а
тел.55-17-32


ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ
СУД
Луганской области

91016, г.Луганск
пл.Героев ВОВ 3а
тел.55-17-32


П О С Т А Н О В А

Іменем України


25.09.07 Справа № 15/336ад.

Колегія у складі суддів: Пономаренко Є.Ю. - головуючий, Яреська Б.В., Мінської Т.М.,


при секретарі судового засідання Подколзіній С.С.,


розглянувши матеріали справи за позовом


Державної податкової інспекції у Лутугинському районі


до Відкритого акціонерного товариства «Лутугинське хлібоприймальне підприємство», м. Лутугине


Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Державного казначейства України у Луганській області


про стягнення заборгованості за бюджетною позичкою в сумі 467863 грн. 66 коп.


за участь представників сторін:

від позивача –Литвин Л.В. - зав. юр. сектору, довіреність № 2281-10 від 27.03.07.;

від відповідача –не прибув;

від 3-ої особи - Мінаєва І.І. - пров. спец. - юрисконсульт юр. від., довіреність № 09-22/1-65Г від 16.03.07.


До початку слухання справи по суті не заявлено вимогу про фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв’язку з чим відповідно до п. 21 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України таке фіксування судом не здійснювалося.


Згідно п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, який набрав законної сили з 1 вересня 2005 року, до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Позов подано за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 та ст. 104 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Виходячи з компетенції органів державної податкової служби, визначеної Законом України «Про державну податкову службу в Україні», ст. 21 Закону України «Про державний бюджет України на 2007 рік»спори за позовами органів державної податкової служби про стягнення сум простроченої заборгованості за бюджетними позичками підлягають розглядові судами за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Тому, виходячи з суб’єктного складу сторін, предмету судового розгляду та з урахуванням рекомендацій Верховного суду України, провадження у даній справі здійснювалося за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.


Суть спору: позивачем заявлено вимоги:

- стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Лутугинське хлібоприймальне підприємство»заборгованість за отримані бюджетні позички в сумі 467863 грн. 66 коп. за рахунок активів боржника.

Представник позивача в судових засіданнях позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечив з підстав, наведених у відзиві на позовну заяву.

В ході судового розгляду справи судом досліджено всі надані до матеріалів справи пояснення та документи як докази.

Сторони не досягли примирення.

Розглянувши матеріали справи, додатково надані документи, вислухавши представників сторін, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступних підстав.


Державне підприємство «Лутугінське хлібоприймальне підприємство»у 1996 році отримало бюджетну позичку в сумі 532,3 тис. грн. за державними контрактами, укладеними між даним підприємством як заготівельною організацією та товаровиробниками.

Правонаступником Державного підприємства «Лутугінське хлібоприймальне підприємство»є ВАТ «Лутугинське ХПП», що зазначено у п. 1.3. Статуту товариства.

Державним підприємством «Лутугінське хлібоприймальне підприємство»було отримано при внутрішньообласному переміщенні зерна 574,3 тис.грн.

Передано від ДП «Лутугинське ХПП»по бюджетній позичці при внутріобласному переміщенні зерна 311,2 тис.грн.., при міжобласному переміщенні зерна 144,5 тис.грн.

Згідно з пунктом 4.10. Порядку після завершення авансування та остаточних і розрахунків відділення Державного казначейства України в районах разом із заготівельними підприємствами в 10 - денний термін складають акти прийому - передачі заборгованості по бюджетній позичці наданій для закупівлі зерна за державним замовленням 1996 року.

Відділенням Державного казначейства України у Лутугинському районі та Лутугинським ХПП складені Акти прийому - передачі заборгованості по бюджетній позичці, виданої ДП "Лутугинське ХПП на закупівлю сільськогосподарської продукції по Держконтракту 1996 року.

Повернуто бюджетної позички 1,0 тис. грн.., зараховано в рахунок погашення бюджетної позички відповідно до рішень Уряду, в тому числі списано згідно Закону України "Про врегулювання заборгованості за бюджетними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності і господарювання через обслуговуючі, заготівельні і переробні підприємства, та реструктуризацію заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) переробних підприємств агропромислового комплексу" - 273,3 тис. грн.

Залишок бюджетної позички на кінець звітного періоду складає 376,2 тис. грн. (532,3-311,2-144,5 + 574,3-1,0-273,7).

Згідно Довідки ВАТ "Лутугинський ХПП" станом на 01.02.07 по Лутугинському району станом реструктуризовано бюджетну заборгованість обслуговуючих, заготівельних та переробних підприємств, з якими такі сільськогосподарські підприємства уклали угоди на закупівлю зерна до державних ресурсів за державним замовленням (контрактом), станом на 1 січня 2000 року за отримані ними в 1994 - 1999 роках бюджетні позички в сумі 161 тис. 200 грн. на 8 років, з виплатою щороку рівними частинами, починаючи з 1 січня 2004 року .

Відповідно до Наказу Мінагрополітики від 22.05.2002 № 139 суми реструктуризованої заборгованості погашаються щомісяця кожного року в розмірі 1/12 частини річної заборгованості. Реструктуризована, але не сплачена заборгованість за три роки з 2004 по 2006 та січень-лютий 2007 року включно складає 63 тис. 808 грн. (161200 : 8 : 12 х 38 (міс.), яка заявлена до стягнення.

Таким чином, за державними контрактами 1996 року на поставку до державних ресурсів зерна, сортового і гібридного насіння зернових культур ВАТ "Лутугинський ХПП" має прострочену заборгованість, яка підлягає стягненню до бюджету в сумі 278 тис. 808 грн. (376200 - 161200 ) + 63808.

За несвоєчасне виконання зобов'язань по поверненню державної позички нарахована пеня у сумі 189055,66 грн. Відповідальність у вигляді пені передбачена п. 6.3. договорів про надання бюджетної позички.

На виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 1996 рік", та згідно Порядку надання і повернення бюджетної позички на закупівлю продовольчого зерна, елітного і сортового насіння за державним замовленням 1996 року, затвердженого спільним Наказом Міністерства фінансів України від 11.04.96 року за № 72/113 та зареєстрованого в Мінюсті 04.06.96 № 265/1290 (далі Порядок) передбачено надання і повернення безвідсоткової бюджетної позички на закупівлю продовольчого зерна, елітного і сортового насіння заготівельним організаціям Мінсільгосппроду, які мають право державного замовника сільськогосподарської продукції (зерна) до державних ресурсів за державним контрактом, у межах коштів, передбачених на цю мету на умовах забезпечення повернення та відповідальності за цільове і ефективне використання коштів.

Відповідно п.1.4. Порядку заготівельні та переробні організації повинні були укладати державні контракти із товаровиробниками на закупівлю зерна, які надавалися відділенням Держказначейства України в районі за місцем їх знаходження для авансування бюджетної позички на закупівлю зерна за державним замовленням 1996р.

Згідно з п.п. З.4., 3.5. Порядку Відділення Держказначейства в районах укладають договори із заготівельними підприємствами та товаровиробниками про надання бюджетної позички для авансування закупівлі зерна за державним замовленням 1996 року з подальшим уточненням фактичного його розміру. Зобов'язання за Договором вважаються виконаними при умові поставки до державних ресурсів зерна в кількості, що відповідає сумі наданої позички, та повернення в Державний бюджет України наданої бюджетної позички в міру реалізації продукції, але не пізніше 01.09.1997 року, або закладання до державного резерву зерна в кількості, що відповідає сумі наданої позички, за письмовим підтвердженням держкомрезерву.

За укладеними даними державними контрактами, як заготівельне підприємство, виступало державне підприємство Лутугинське Хлібоприймальне підприємство. В державних контрактах передбачалися мета надання бюджетної позички, її сума, терміни повернення та санкції за порушення умов договору.

Відповідно до п. 5.4. Порядку - перерахування бюджетної позички для остаточних розрахунків, розподіл коштів та проведення остаточних розрахунків вирішувалося за погодженням з облдержадміністрацією.

Згідно ст. 2 Закону України «Про врегулювання заборгованості за бюджетними позичками, наданими державним та іншим сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності і господарювання через обслуговуючі, заготівельні і переробні підприємства, та реструктуризацію заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) переробних підприємств агропромислового комплексу»реструктуризована на 8 років з виплатою щороку рівними частинами починаючи з 1 січня 2004 року вищевказана заборгованість.

Відповідно до ст. 21 Закону України „Про державний бюджет України на 2007 рік" органи державної податкової служби України визначені в 2007 році органом стягнення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та бюджетними позичками.


На підставі вищевикладеного, позов підлягає задоволенню повністю.


Згідно ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні, в якому закінчився розгляд справи, оголошено вступну та резолютивну частини постанови та повідомлено представників сторін про те, що постанову у повному обсязі буде виготовлено протягом 5-денного строку.


На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд


п о с т а н о в и в:


1. Позов задовольнити повністю.


2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Лутугинське хлібоприймальне підприємство», м. Лутугіне Луганської області, вул. Залізнична, б. 2, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 00957241 заборгованість за отримані бюджетні позички в сумі 467863 грн. 66 коп.


Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Постанову складено у повному обсязі та підписано 27.09.2007р.

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.



Суддя головуючий


Суддя


Суддя

Є.Ю. Пономаренко


Т.М. Мінська


Б.В. Яресько



Джерело: ЄДРСР 1020124
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку